Skip to main content

Exposities

Stations of the Cross

De weg van kwetsbaarheid en levenskracht verbeeld
hedendaagse kunstpelgrimage  in Hengelo
17 februari t/m 30 maart 2024

De wandelroute ‘Stations of the Cross’ voert als een Via Dolorosa door de voormalige industriestad Hengelo, langs veertien kunstwerken die doen denken aan de kruiswegstaties over Jezus’ lijden en sterven. De wandeling is een kunstzinnige, contemplatieve pelgrimstocht. Elke stap en elk kunstwerk herinnert eraan hoe kwetsbaar de mens is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Maar altijd weer zullen er mensen zijn die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde. ‘Stations of the Cross’ volgt deze voetsporen van bezieling in Hengelo.  

De internationale tentoonstelling ‘Stations of the Cross’ vindt in 2024 – na edities in Londen, Washington DC, New York, Amsterdam, Deventer en Toronto  – in de industriestad Hengelo plaats. Veertien kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd.  Deze kunstzinnige, contemplatieve tocht voert de bezoekers langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Hengelo.

De opening vond plaats op zaterdag 17 februari 2024 om 12.00 uur in de Waterstaatskerk met medewerking van oud-burgemeester Frank Kerckhaert, voormalig directeur Museum Hilversum Stef van Breugel, en muziektheaterperformer Rosa Berman.

Zie onze Facebookpagina voor een terugblik met  foto’s en video-opnamen: www.facebook.com/Spirit.dewegvanbezieling

Bezoeken
‘Stations of the Cross’  is te bezoeken van zaterdag 17 februari t/m 30 maart 2024 op vrijdag- en zaterdagmiddag van 12:00 uur tot 16:00 uur. Op zaterdag is i.v.m. de sabbat de joodse de begraafplaats dicht. Tijdens de reguliere openingstijden van de locaties zijn de meeste kunstwerken ook te bewonderen en/of via het venster van het gebouw. Zo is het videokunstwerk van Marina Abramović, ‘The Kitchen V: Holding the Milk’ van maandag t/m zaterdag van 8:00 – 20:00 uur middels het venster op de hoek van het ROC van Twente – De Gieterij te zien.

De brochure ‘Stations of the Cross’ –  Hengelo, alsmede de internationale archieven van Art Stations of the Cross  op internet leveren alvast een goede blik op dit unieke Hengelose project.

Organisatie
De organisatie berust bij de Kunstcommissie Waterstaatskerk, Stichting Faces, I See Faces in samenwerking met vele andere instellingen. Curator is theoloog en mediakunstenaar Arent Weevers.

De organisatoren van de kunstroute ‘Stations of the Cross – Kwetsbaarheid & Levenskracht verbeeld’ danken de volgende fondsen en bedrijven voor hun bijdrage:

 • Gemeente Hengelo,
 • Vermeulen Brauckman Stichting
 • De Waterstaatskerk/Protestantse Gemeente Hengelo
 • Het Groothuisfonds
 • Vrijzinnige Fondsen
 • Maatschappij van Welstand
 • Vereniging Vrijzinnige Protestanten Hengelo
 • Protestantse kerk |  Classis Overijssel – Flevoland
 • Maatschappij van Welstand
 • Cultuurfonds Overijssel
 • Brok-Interieur Hengelo
 • Hemmers Beeld & Geluid Enschede
 • en een aantal fondsen die niet genoemd willen worden

U kunt uw bijdrage aan de brochure en/gift overmaken op:
Bankrekeningnummer
NL13 TRIO 0320 6872 36
t.n.v. Stichting Faces, I See Faces te Hengelo.
Heel hartelijk dank!

Arent & Danya_ Marlies Bosma kopie 2

Vulnerable Identity

Expositie 3D installatie Vulnerable Identity – ‘Zie de Vide’  – Arent en Danya Weevers – Vader en dochter – Schouwburg Hengelo, 14 november t/m 31 december 2021

De installatie ‘Vulnerable Identity’ is speciaal door vader en dochter Arent en Danya Weevers gemaakt voor de Vide van de Schouwburg Hengelo. Deze installatie bestaat uit een mix van duurzame kledingtechnieken en 3D filmtechnieken. ‘Vulnerable Identity’ laat bezoekers stilstaan bij de fragiliteit van onze identiteit en het stemt tot bezinning op thema’s als samenleven, milieu en duurzaamheid.
Arent richt zich op de kwetsbaarheid van de mens en drukt dat uit met 3D filmbeelden. Bij Danya gaat het om de kwetsbaarheid van de natuur, die zij vorm geeft in comfortabel zittende mode. Twee invalshoeken die wel te onderscheiden zijn, maar niet te scheiden. Nog niet eerder kwamen 3D mediakunst en mode op deze wijze bij elkaar.
De expositie is mede tot stand gekomen door: Prins Bernard Cultuurfonds – Overijssel, Lokaal Fonds Hengelo, Gemeente Hengelo en Schouwburg Hengelo.

CheeseWorks-0038-kleiner

Expositie 2020

‘Art Stations of the Cross’ is een internationaal modern kunstproject rondom de 14 kruiswegstaties van de passietijd. De meeste staties zijn gelinkt aan Bijbelverhalen. Het is eerder uitgevoerd in London, Washington DC, New York en Amsterdam. De editie 2020 organiseerde de stichting Faces I See Fases – onder bezielende leiding van curatoren Arent Weevers en Anikó Ouweneel – in Deventer. Zo ontstond een contemplatieve kunstroute door de oude binnenstad langs 14 locaties, waar mensen zich dagelijks inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde, die uitnodigde tot stilstaan en bezinning.

De foto is van de mini-pelgrimage langs enkele staties, die plaats vond na de officiële opening door wethouder Carlo Verhaar op woensdag 26 februari 2020.

Door de Covid19 crisis moesten wij het project helaas vroegtijdig stopzetten.
De Brochure ‘Art Stations of the Cross’ –  Deventer, alsmede de internationale archieven van Art Stations of the Cross  op internet leveren echter nog een goede terugblik op dit unieke Deventerse project.

De laatste editie was in 2022 in Toronto.

Exposities 2019 – 2015

 • 3D Moving Images Festival
  Met o.a. 3D mediakunstenaars Vibeke Sorensen, Lauren Moffatt, Joséphine Derobe, Elke Reinhuber en Ina Conradi Chavez.
 • Moving Images On Tour
  Wij willen onze expertise op andere plaatsen ter beschikking stellen. We doen dit door het werk van mediakunstenaar Arent Weevers in verschillende monumentale kerken te tonen, zoals  in de Martinikerk, Groningen; Hooglandse Kerk, Leiden; Janskerk, Utrecht en Oude Kerk, Amsterdam.

Exposities 2014 & later