Lezing ‘Der Stille Mensch’
Prof. dr. Hans Alma – psycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam – tijdens de opening van de expositie ‘Auw. Wauw! – Verbeelding van verdriet en troost’ 23 maart 2025, Lebuinuskerk te Deventer
Graag nodig ik u uit om de brochure die u heeft ontvangen op pagina 9 open te slaan. U komt daar ´Der Stille Mensch´ tegen, een foto uit de video-installatie van Jessica van Deursen. We zien een afbeelding met als dominante kleuren blauw, wit en bruin. Er is bedrijvigheid van lopende mensen te midden van marktkramen. En in het midden die witte figuur, als een standbeeld uit kalk. Een stille wenk voor wie de tijd neemt om erbij stil te staan.
Wat kunnen we ons eigenlijk nog voorstellen bij de stille mens? Is de moderne mens zichzelf niet voortdurend aan het overschreeuwen in zijn pogingen de wereld naar zijn hand te zetten? Toch lezen we in diezelfde brochure verhalen van jongeren waarin stille momenten in relatie tot hun dierbaren opvallen: stilstaan bij een mooie foto van opa waarop hij heel natuurlijk lacht, met autootjes op het balkon spelen terwijl moeder de planten verzorgt, stevig vastgehouden worden en een knuffel krijgen van een moeder die bij je blijft op een moeilijk moment, alleen maar kunnen kijken naar een vrouw die achter de bergen verdwijnt, wegdromen bij een zwarte Chelsey-enkellaars met een dikke zool, lichtheid en donkerte ervaren na het overlijden van een dappere moeder. Beelden van momenten die in hun stilte veelzeggend zijn. Verbeeldingen van relaties die diep zinvol zijn in het leven van de verhaalvertellers. Waarom zijn die beelden en verbeeldingen zo belangrijk? Ze drukken een verlangen naar zin uit dat zich juist in periodes van verdriet en rouw sterk kan doen voelen.
Studiedag ‘Verbeelding van kwetsbaarheid en bezieling: joodse, islamitische, christelijke wortels bij internationale kunstenaars’
Zaterdag 16 maart 2024 – Waterstaatskerk, Deldenerstraat 20, Hengelo (0v)
Wat hebben Güler Ates, Marina Abramović en Fré Cohen met elkaar gemeen? Ze zijn deelnemers aan de kunstpelgrimage ‘Stations of the Cross’ en religie speelt een belangrijke rol in hun werk. De Islam, Christendom en/of Jodendom. Die religieuze invloeden worden verdiept in een drietal lezingen in het ochtendprogramma door cultuurhistoricus Anikó Ouweneel, beeldend kunstenaar dr. Stefan Belderbos en schrijfster Edith Brouwer. Bijzonder is dat Evan Bogerd op de lezingen met orgelimprovisaties reageert.
Na de lunch gaan de groepen met elkaar in gesprek over het ochtend programma waarna een gezamenlijke afronding plaats vindt.
Wanneer: zaterdag 16 maart 2024
Hoe laat: 10:00 – 15:00 uur
Waar: Waterstaatskerk, Deldenerstraat 20 te Hengelo
Opgave: Alleen voor de lunch is dat noodzakelijk: rivogeja@home.nl
Organisatie: 7+1 bijeenkomsten en kunstcommissie Waterstaatskerk i.s.m. stichting Faces, I See Faces.
Lesprogramma Stations of the Cross – Hengelo
Er is een lespakket voor leerlingen in het middelbaar onderwijs samengesteld, dat de relatie tussen beeldende kunst en lijden onderzoekt, naar aanleiding van de 14 kruiswegstaties van Jezus. Dit gebeurt aan de hand van afbeeldingen, verdiepende vragen, beeldmeditaties, artikelen en video’s. Het biedt docenten een handvat om stil te staan bij het lijden van de medemens in onze tijd.
Het lespakket bestaat uit
– Brochure ‘Stations of the Cross’ – Hengelo
– Lesprogramma ‘Stations of the Cross – Hengelo
– Achtergrondartikelen Stations of the Cross – Hengelo
Zie hoe twee studenten van de opleiding Mediaredactie van het ROC van Twente het hebben aangepakt in ‘Kunstroute Stations of the Cross in Hengelo: een unieke en indrukwekkende ervaring’.
Hoewel oorspronkelijk ontworpen voor leerlingen in het middelbaar onderwijs, zijn veel onderdelen ook goed bruikbaar in andere (onderwijs)situaties en bij andere doelgroepen.
Het pakket is via onze e-mail info@faces-isee-faces.nl aan te vragen.